Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Bill Murray for President!



Χτες βράδυ έλιωσα στο διάβασμα. Κατέβαζα ένα σωρό papers σχετικά με το αντικείμενο που μελετάω, τα τύπωνα και τους έριχνα μια ματιά, όσο προσεκτική μπορούσε να είναι αυτή από ένα σημείο κι έπειτα...Στο εντελώς άκυρο είπα να ψάξω για καμια ταινιούλα. Ήθελα να δω κλασική 80ίλα με Bill Murray. Λύσσαξα μπορώ να πώ! Κατέληξα στην ταινία "Stripes" του 1981 (μερικές ενδεικτικές ατάκες επιλεγμένες από το σενάριο μπορείτε να βρείτε εδώ).
Κλασική αμερικανιά του 80, ένα τυπικό ρεμαλόσκυλο χάνει δουλειά, σπίτι, αμάξι, γκόμενα μέσα σε λίγες ώρες, σε μια φάση βλέπει σχετικό μήνυμα στην TV και του 'ρχεται να καταταγεί στο στρατό ως επαγγελματίας οπλίτης. Σα να μην έφταναν όλα αυτά ψήνει και τον κολλητό του (επίσης κλασική Ghostbusters φυσιογνωμία) και περνούν μια ωραία πρωία την πύλη. Εκεί εκτυλίσσονται διάφορα κωμικοτραγικά σκηνικά (οι χαρακτήρες αντικατοπτρίζουν τον κλασικό Αμερικάνο 'εκπρόσωπο' της εργατικής τάξης της τότε εποχής) ενώπιον του σεβάσμιου και αυστηρού αξιωματικού, ο οποίος έχει από την αρχή βάλει τον Murray στο μάτι.
Όπως καταλαβαίνετε βαριέμαι να γράψω περισσότερα για το story (έτσι κι αλλιώς δεν είναι ο σκοπός της ανάρτησης αυτής). Θέλω να επικεντρωθώ στο 'φαινόμενο' Bill Murray. Πιστεύω ότι ο τύπος αυτός, ειδικά στην ταινία αυτή αντικατοπτρίζει και το μέσο Νεοέλληνα, το σημερινό πενηντάρη. Έψαξα λοιπόν και βρήκα στοιχεία για το Billy:

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα από γονείς αγρότες, αγωνιστές του ΕΑΜ. Το τέλος του εμφυλίου τον βρίσκει στην Ουγγαρία. Η βαρετή ζωή της Βουδαπέστης δεν ταίριαζε στο ανήσυχο και επαναστατικό πνεύμα του μικρού Βασιλάκη Μάρη κι έτσι στα 20 του αυτομόλησε στην Ελλάδα. Από μικρό το παιδάκι αυτό το βάραγε η γκαντεμιά. Μάλιστα ήταν τόσο γκαντέμης που κατάφερε να περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα την 21η Απριλίου του 1967. Τότε ήταν που αναγκάστηκε να βγεί στην παρανομία αφού αμερικανοποίησε το όνομά του (Bill Murray) και έβγαλε πλαστό διαβατήριο.
Σημαντική μοφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μπήκε στις τάξεις του ΠΑΚ εσωτερικού και πήρε μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Finos Films (τον απέρριψαν λόγω "βλαχιάς" σε μια οντισιόν του Εθνικού Θεάτρου). Το 1972 πετυχαίνει και εισάγεται πρώτος στη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΕΜΠ. Στο πρώτο μόλις έτος των σπουδών του παίρνει υποτροφία και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της στήλης Murray. Πρόκειται για τη φιάλη εκτόξευσης αντιύλης με στόχο την εξολόθρευση εξωγήινης "γλίτσας" -βλέπε Ghostbusters, 1984-. Παρά την υποτροφία που λάμβανε, τα λεφτά δεν ήταν αρκετά για βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να υλοποιήσει το American Dream κι έτσι ο Bill εργαζόταν ως σερβιτόρος, γαζώτρια και μετρ σε μπουζουξίδικα.
στήλη Murray

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 τον βρίσκει στο ίδιο αεροπλάνο με το Νίκο Μαστοράκη με προορισμό το Los Angeles. Στην πτήση ο Bill γνώρισε το Νίκο αλλά δεν καταλάβαινε γρί από τα λεγόμενα του Μαστοράκη. Όταν ο Μαστ του πρότεινε να παίξει σε ταινία του ο Bill ξεστόμισε ένα "eeh?" με έναν κλασικό γελαδάρικο μορφασμό. Ο Μαστοράκης το εξέλαβε ως άρνηση κι έτσι, άθελά του ο Bill Murray έκανε μια θαυμάσια επαγγελματική κίνηση: δε συνεργάστηκε με το Μαστοράκη.
Το 1981 ο Bill πρωταγωνιστεί στην ταινία "Stripes", στην οποία μπορεί εξωτερικά να φαίνεται το χαζοαμερικανικό του πράγματος, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί ύμνο κατά του μιλιταρισμού.
Το 1984 κι αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Brain Theory και έκανε και 7μισι διδακτορικά στο Computer Science (το όγδοο το βαρέθηκε και το άφησε) πρωταγωνίστησε στην ταινία Ghostbusters, η οποία είναι η πρώτη κινηματογραφική παρουσίαση διδακτορικής διατριβής (στήλη Murray).
Ο Murray πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την αγγλική γλώσσα. Αμέτρητες ήταν οι φορές που σκέφτηκε να τα παρατήσει και να γυρίσει στην Ελλάδα και να γλείψει κανένα βουλευτή μπας και τον διορίσει στον ΟΤΕ. Όμως όχι! Ο Bill δε λύγισε. Μάλιστα, για να σατιρίσει τη δυσκολία προσαρμογής του ως πρός τη γλώσσα, έπαιξε στην ταινία "Lost in translation".
Εδώ βλέπουμε ότι αν και έχουν περάσει τα χρόνια ο Βασίλης δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Είναι έτοιμος να παραγγείλει ούζο και ποικιλία, μη σας πω ότι στο παρά πέντε δεν πρότεινε στον κρυόκωλο παρουσιαστή να παίξουν μια παρτίδα τάβλι ή πρέφα.

*Ανεξάρτητα πάντως από τις παραπάνω 'χαριτωμενιές' πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mα μηδέν ψήφους ο Χάρης Ρώμας?????????????...Φφφφφφφφφφφφφφφφφ